Prijavi se

Deli

Nazaj na blog

Kako se soočiti z izgubo zaposlitve?

Izguba zaposlitve sodi med 10 najhujših stresnih dogodkov, ki jih posameznik lahko doživi. Dejstvo je, da dolgotrajna brezposelnost terja davek tako na finančnem kot na (morda še bolj) psihičnem in čustvenem področju. Izguba zaposlitve v zadnjem letu je še posebej velika psihična obremenitev, saj smo že tako obremenjeni s težo epidemije koronavirusa.


Po podatkih Zavoda za zaposlovanja Slovenije je bilo konec januarja v Sloveniji registriranih 91.499 brezposelnih oseb, kar je 14,6 odstotka več kot januarja lani – sklepamo lahko, da je razlog za takšen dvig v letu dni kriva predvsem epidemija. Ne glede na to, ali je razlog za izgubo zaposlitve epidemija, poslovni dejavnik podjetja ali kaj tretjega, se je potrebno z njo soočiti.


Dandanes mnogim ljudem zaposlitev ne predstavlja zgolj vira zaslužka, temveč tudi smisel in občutek lastne vrednosti ter določeno strukturo v življenju. Ko se nam to podre, se počutimo, kot da bi nam kdo odrezal tla pod nogami. Kljub stresu, ki ga izguba zaposlitve povzroča, pa lahko že sami storimo marsikaj, da prevzamemo nadzor nad situacijo.


 


Soočite se s svojimi čustvi


Najbrž vas bo ob izgubi zaposlitve, še posebej, če je bila ta nepričakovana ali pa se je pojavila po dolgi stabilni zaposlitvi, spremljala široka paleta različnih čustvenih odzivov. Na neki način gre za proces žalovanja … Pomembno je, da si vzamete čas in se soočite s svojimi odzivi in posledično tudi z realnostjo ter novo nastalo situacijo sprejmete kot dejstvo. Čez čas jo boste morda začeli prepoznavati tudi kot priložnost …


Ne zapirajte se med štiri stene in ne izogibajte se druženju s prijatelji. Zavedajte se, da trenutno stanje ni vaša krivda in da so občutki sramu in nelagodja, ki vas morda obhajajo v družbi, sicer normalna, a popolnoma nepotrebna reakcija. Najbrž boste po določenem času postali bolj občutljivi in razdražljivi – kar zna pripeljati do vedno pogostejših prepirov s partnerjem. Skušajte se obvladati, še posebej, če imate otroke. Partner vas razume in podpira, vendar lahko to počne samo do določene točke – situacije ne more rešiti namesto vas. Ne pozabite, da je trenutna situacija res samo trenutna, torej začasna, in da se bodo stvari prej ali slej obrnile na bolje.


 


Aktivirajte socialno mrežo


Prvi korak v smeri iskanja nove zaposlitve, ki ga lahko sami naredite, je aktivacija vaših kontaktov. Po domače – povejte čim več prijateljem, znancem, sorodnikom, da ste v iskanju nove zaposlitvene priložnosti. Če vam bo na začetku ob tem neprijetno oz. boste čutili določene zadržke, ne skrbite – ti občutki bodo kmalu minili, predvsem ko boste videli, da je odziv okolice pozitiven. Več oseb bo vedelo, da iščete novo zaposlitev, več informacij o potencialnih zaposlovalcih bo prišlo do vas. Aktivirajte se na socialnih omrežjih, pridružite se online skupinam, namenjenim iskanju zaposlitve – Facebook jih je poln. Ustvarite si Linkedin profil in med kontakte uvrstite kadrovnike, rekruterje kadrovskih agencij in osebe, zaposlene v podjetjih oz. branžah, kjer bi se želeli zaposliti.


 


Iščite alternative – redefinirajte se


V zadnjih letih smo bili priča kar nekaj uspešnim zgodbam ljudi, ki so v določen trenutku ostali brez zaposlitve. Nekateri so svojo kariero nadaljevali na sorodnem področju dela, vendar v lastnem podjetju, spet drugi so se redefinirali in svojo priložnost našli v popolnoma drugi sferi. Skušajte identificirati svoje močne in šibke strani – premislite o tem, kaj znate, kakšne so vaše sposobnosti … Poskusite najti hobi ali se bolj posvetite obstoječemu – morda se v njem skriva potencial ali ideja za kaj več. Če vam ustreza, se lahko začasno udejstvujete kot prostovoljec. Tako boste  morda odkrili veščine, za katere niste vedeli, da jih posedujete. Prostovoljstvo je tudi odličen način, da si povrnete občutek veljave in lastne vrednosti.


 


Ostanite pozitivni (in potrpežljivi)


V procesu iskanja nove zaposlitve bo vaša mantra »ostani pozitiven« velikokrat pred preizkušnjo. Prišli bodo boljši in slabši dnevi, ki pa vas ne smejo dotolči. Lahko se zgodi, da boste v času iskanja službe poslali na desetine ponudb in prošenj. V tri četrt primerih vam morda ne bo nihče odgovoril. Zakaj? Ne vem in tudi vas naj ne zanima. Pojdite naprej. Ne izgubljajte časa in energije z delodajalci, ki ne odgovarjajo na vašo pošto, in ne bentite preveč okrog tega. Osredotočite se se na tisto, kar je v vaši moči in pod vašo kontrolo. Ostanite aktivni v iskanju in ne obupajte. Pri iskanju zaposlitve se držite določene rutine: napravite si urnik za vsak dan in se ga tudi držite. Ko iščete zaposlitvene oglase in podatke o delodajalcih, ki bi utegnili zaposlovati, počnite samo to. Ne odsurfajte predaleč stran – ne na spletu in ne v glavi. 😉


 


Imejte se radi


Stres negativno vpliva na imunski sistem, zato ne pozabite na gibanje in sprehode – to vam bo pomagalo zbistriti glavo in ohranjati zdravje. Počnite, kar vas veseli, in izkoristite čas za stvari, ki jih sicer zaradi pomanjkanja časa ne morete početi. Morda je sedaj pravi trenutek za tisto neprebrano knjigo z nočne omarice ali pa serijo z desetimi sezonami, ki je niste nikoli pogledali do konca. Imejte se radi in skrbite za svoje fizično in psihično zdravje.


 


CV, spremno pismo in zaposlitveni razgovor


Na spletu obstaja ogromno informacij o tem, kako napisati privlačen CV ter spremno pismo. Prav tako lahko brez večjih težav najdete informacije o tem, kaj pričakovati na zaposlitvenih razgovorih, katera so najpogostejša vprašanja in kako se pripraviti na morebiten online razgovor. V kolikor je od vašega zadnjega zaposlitvenega razgovora minilo že nekaj časa, si te informacije velja ponovno ogledati – vsaj za osvežitev spomina.


 


Izguba zaposlitve je res stresna za vsakogar, vendar pa je glavno, da po prvih neprijetnih čustvih ne postanete pasivni iskalci zaposlitve. Ključno je, da se kljub velikemu razočaranju ne prepustite preplaviti negativnim občutkom, temveč vzamete vajeti svojega življenja v svoje roke.


Eden od naslovov, na katerega se lahko poleg zavoda za zaposlovanje obrnete pri iskanju zaposlitve, so agencije za zaposlovanje. Strokovnjaki za kadre v agencijah zelo aktivno iščejo kandidate za več delovnih mest in vas lahko v kratkem času predstavijo kar nekaj delodajalcem.


 


Vpišite se v našo bazo kandidatov in odprite vrata novi karierni priložnosti.


       


 


 


 


 


 


 


 

16.02.2024

HR Starter je spet tukaj - Postani del nove generacije nadobudnih HR-ovcev!

Na Manpower Slovenija v sodelovanju z organizacijo HR World Adria že četrto leto zapored organiziramo program HR Starter, ki je namenjen študentom dodiplomskih in magistrskih študijev katerekoli univerze. HR Starter je brezplačen spletni kadrovski tečaj, ki nadobudne mlade talente opremi z znanjem in veščinami, ki so potrebne za področje upravljanja s človeškimi viri.

12.02.2024

Od obupa do upa pri iskanju zaposlitve: Spremenite zavrnitev v priložnost

Verjetno ste že kdaj v svoji karieri dobili zavrnitev prijave na delovno mesto. Iskanje zaposlitve je lahko dolgotrajen in frustrirajoč proces, še posebej, če se soočate z zavrnitvijo in če večkrat zaporedoma prejmete odgovor »ne«, kar lahko resnično vpliva na vašo samozavest. Vendar pa obstaja veliko produktivnih načinov za reševanje problema zavrnitve pri iskanju zaposlitve. S pravo miselnostjo in strategijami lahko "ne” učinkovito spremenite v “da.”

24.01.2024

SATR H1 2024: Trendi gibanja plač in zaposlovanja za prvo polletje 2024

Manpower Slovenija že četrto leto zapored izvaja raziskavo “Trendi gibanja plač in zaposlovanja,” ki delodajalcem pomaga pri oblikovanju učinkovitih strategij in doseganju izjemne konkurenčnosti na trgu dela. Zadnje poročilo raziskave SATR H1 2024 vsebuje zanesljive in kakovostne podatke ter plačne in zaposlitvene napovedi za prvo polletje 2024.