Prijavi se

Deli

Nazaj na blog

20 nasvetov za uspešen zaposlitveni razgovor

Želite zablesteti na naslednjem razgovoru in si zagotoviti zaposlitev, ki ste si jo že dolgo želeli? Pripravili smo 20 nasvetov, ki vam bodo pomagali pri pripravi na zaposlitveni razgovor ter povečala možnost za zaposlitev. Ob upoštevanju spodnjih nasvetov in samozavestnim odgovarjanjem na določena ključna vprašanja, boste pustili dober vtis in zablesteli na naslednjem zaposlitvenem razgovoru.

 


1. Raziščite panogo in podjetje


Kadrovik ali oseba, ki opravlja zaposlitveni razgovor, vas lahko vpraša kako dojemate položaj podjetja v njihovi panogi, kdo so konkurenti podjetja, katere so največje konkurenčne prednosti podjetja in predlog, kako naj se podjetje najbolje razvija naprej. Dobro raziščite panogo in podjetje, pri čemer se osredotočite tudi na raziskavo in razmislek o vrednotah, ki jih podjetje promovira.


 


2. Pojasnite svoje ključne kompetence in razloge, zakaj želite to službo


Pripravite se na vsak zaposlitveni razgovor s tremi do petimi kompetencami, ki so relevantne za delovno mesto. Kaj imamo v mislih?  Bodočemu delodajalcu pojasnite zakaj ste vi najboljši kandidat za to delovno mesto. Pripravljen imejte konkreten primer za vsako od kompetenc (»Imam dobre komunikacijske veščine«. Primer, »Celoten tim mi je uspelo prepričati da…«). Bodite pripravljeni povedati sogovorniku, zakaj želite to službo. Če spraševalec ne začuti, da se resnično zanimate za službo, vam je tudi ne bo ponudil – ne glede na to, kako dobri ste!


 


3. Predvidite pomisleke in zadržke spraševalca


Običajno za delovno mesto kandidira več kandidatov, kot je prostih delovnih mest. Podjetje zato išče načine, kako bi najbolje spoznali vsakega kandidata. Postavite se v njihovo kožo in se vprašajte zakaj vas morda ne želijo zaposliti (»nimam tega«, »nisem to« itd.). Nato pripravite svoj zagovor: »Vem, da morda mislite, da nisem najbolj primeren za ta položaj zaradi [njihovega zadržka]. Vendar morate vedeti, da [razlog, zaradi katerega spraševalec ne bi smel biti pretirano zaskrbljen]."


 


4. Pripravite se na pogosta vprašanja v zaposlitvenem razgovoru


Vsak priročnik na tematiko kako izvesti zaposlitveni razgovor ima dolg seznam pogostih vprašanj na zaposlitvenem razgovoru. Kako se pripraviti na vsa? Pravzaprav se ne morete. Izberite kateri koli seznam in razmislite, katera vprašanja vam bodo na razgovoru najverjetneje zastavili glede na vašo starost in status (lahko ste skoraj diplomirali in iščete prvo zaposlitev ali pa imate že veliko izkušenj). Nato pripravite svoje odgovore, da se boste boljše znašli na zaposlitvenem razgovoru.


 


5. Postavite vprašanja bodočemu delodajalcu


Za spraševalca pripravite nekaj vprašanj, ki dokazujejo vaše poznavanje podjetja in resne namere. Bodoči delodajalec vedno vpraša, če imate kakršno koli vprašanje in ne glede na vse, morate imeti pripravljeno eno ali dve. Če rečete: "Ne, pravzaprav ne," lahko sklepa, da vas služba ali podjetje ne zanimata preveč. Dobro večnamensko vprašanje je: "Če bi lahko določili idealnega kandidata za ta delovno mesto, kakšen bi bil?"


Če imate več zaposlitvenih razgovorov z istim podjetjem, lahko uporabite nekaj svojih pripravljenih vprašanj za vsako osebo (na primer: »Kaj je po vašem mnenju najboljše pri delu tukaj?«) Nato med vsakim zaposlitvenem razgovoru poskusite najti še eno ali dve iskreni vprašanji, ki se vam porodijo na licu mesta.


 


6. Vaja, vaja, vaja


Ena stvar je priti pripravljen z vsebinskim odgovorom na vprašanje, kot je: "Zakaj bi vas zaposlili?«, povsem drug izziv pa je to povedati na glas, na samozavesten in prepričljiv način. Ko boste prvič poskusili, boste zveneli popačeno in zmedeno, ne glede na to, kako jasne so vaše misli v vaši glavi! Naredite to še 10-krat in zveneli boste veliko bolj artikulirano in samozavestno.


Vendar pa ni priporočljivo, da vadite na zaposlitvenem razgovoru. Najboljši način za trening? Vprašajte za pomoč dva prijatelja ali družinska člana in vadite intervju drug z drugim, tako da ena oseba nastopa kot opazovalec, kandidat pa dobi povratne informacije tako od opazovalca kot od spraševalca. Naredite štiri do pet krogov in med tem zamenjajte vloge. Druga ideja pa je, da posnamete svoj odgovor in ga nato predvajate, da vidite, kje se morate izboljšati. Karkoli počnete, poskrbite, da bo vaša priprava sestavljena iz govorjenja na glas. Miselna vaja odgovorov je dosti manj učinkovita kot govorjenje na glas.


 


8. Dosezite uspeh v prvih petih minutah


Nekatere študije kažejo na to, da se bodoči delodajalci o kandidatih odločijo v prvih petih minutah zaposlitvenega razgovora – nato pa preostanek zaposlitvenega razgovora porabijo za iskanje stvari, ki bi to odločitev potrdile! Torej, kaj lahko storite v prvih petih minutah, da to dosežete?


Pridite z energijo in navdušenjem ter izrazite hvaležnost za čas spraševalca. (Ne pozabite: ta dan se morda vidi z veliko drugimi kandidati in je morda utrujen. Zato pokažite svojo energijo!)


Poskrbite, da pričnete s pozitivnim komentarjem o podjetju – ki lahko zveni nekaj takega: »Res sem se veselil tega srečanja [ne »zaposlitvenega razgovora«].  Mislim, da vaše podjetje dela na [določenem področju ali projektu ] in res sem navdušen nad možnostjo, da bi lahko prispeval k temu."


 


9. Postavite se na isto stran kot bodoči delodajalec


Številni delodajalci menijo, da so zaposlitveni razgovori enostranski. Vaša naloga je, da to "vlečenje vrvi" spremenite v odnos, v katerem sta oba na isti strani. Lahko bi rekli nekaj takega kot je: "Vesel sem, da imam priložnost izvedeti več o vašem podjetju in vam omogočim, da izveste več o meni, da bomo lahko videli, ali se naša pričakovanja ujemalo ali ne. Imejte v mislih,  da je najslabše kar se lahko zgodi, da vas zaposlijo v podjetju in na delovnem mestu, ki za vas ni najbolj ustrezno – potem nihče ni srečen in zadovoljen!


 


9. Bodite odločni in prevzemite odgovornost za uspešnost zaposlitvenega razgovora


Morda zaradi prizadevanja, da bi bili vljudni lahko med razgovori za službo postanete preveč pasivni. Toda vljudnost ni enaka pasivnosti. Zaposlitveni razgovor je podoben vsakemu drugemu pogovoru – to je ples, v katerem se s partnerjem gibljeta skupaj in se oba odzivata na drugega. Ne naredite napake, da samo sedite tam in čakate, da vas spraševalec vpraša o tisti Nobelovi nagradi, ki ste jo dobili. Vaša odgovornost je, da poskrbite, da bo odšel in poznal vaše ključne kompetence in dosežke.


 


10. Bodite pripravljeni na nezakonita in neprimerna vprašanja


Vprašanja na zaposlitvenem razgovoru o vaši rasi, starosti, spolu, veri, zakonskem stanju in spolni usmerjenosti so neprimerna in na mnogih področjih nezakonita. Kljub temu lahko dobite eno ali več tovrstnih vprašanj. V tem primeru imate več možnosti za kako se odzvati. Lahko preprosto odgovorite z vprašanjem ("Nisem prepričan, kako je to pomembno za mojo prijavo") ali pa poskusite odgovoriti z odgovorom, ki stoji za vprašanjem: "Ne vem, ali se bom odločil za otroke v bližnji prihodnosti, ampak če se sprašujete, ali bom zapustil službo za daljši čas, lahko rečem, da sem zelo predan svoji karieri in si odkrito povedano ne predstavljam, da bi se ji odrekel."


 


11. Pojasnite svoje največje prednosti in kompetence


Zelo pomembno je, da na zaposlitvenem razgovoru  izpostavite svoje največje kompetence, ki jih kadrovnik ali drugi spraševalec dobro razume. Nikakor pa se ne zapletajte in preveč dolgovezite, kako ste najboljši in vse znate. Vsaka prednost mora imeti primer ali argumentacijo, kje se je v preteklosti ta vaša prednosti in kompetenca pokazala.


 


12. Razmišljajte pozitivno


Nihče ne mara pritoževalcev, zato se med zaposlitvenem razgovorom ne zadržujte na negativnih izkušnjah. Tudi če vas spraševalec odkrito vpraša: "Katera izobraževanja so vam bili najmanj všeč?" ali "Kaj ti je bilo najmanj všeč na prejšnjem delovnem mestu" ne odgovorite na vprašanje. Ali natančneje, ne odgovarjajte na vprašanja z direktnimi odgovori. Namesto tega raje recite nekaj takega: »No, pravzaprav sem našel nekaj na vseh izobraževanjih, kar mi je bilo všeč. Na primer, čeprav sem ugotovil, da je bilo je bilo to izobraževanje težko,  mi je bilo všeč dejstvo, da [pozitivna točka tečaja] ali prejšnje delovno mesto] mi je bila precej všeč, čeprav zdaj vem, da si res želim novo zaposlitev.


 


13. Zaključite s pozitivno noto


Če k vam pride prodajalec demonstrirati svoj izdelek in se vam nato zahvalil za vaš čas ter odide skozi vrata, kaj je naredil narobe? To, da vam ni ponudil, da ga kupite! Če pridete do konca zaposlitvenega razgovora in mislite, da bi vam bila ta zaposlitev res všeč, prosite zanjo! Bodočemu delodajalcu povejte, da bi vam bila zaposlitev všeč – da ste bili nad njo navdušeni že pred zaposlitvenim razgovorom in ste sedaj prepričani, da bi želeli delati tam. Če sta v ožjem izboru  zaposlitvenega razgovora dva enako dobra kandidata – vi in ​​nekdo drug – bo spraševalec bolj prepričan, da boste vi bolj verjetno sprejeli ponudbo in bo zato morda bolj naklonjen k temu, da vam ponudi delovno mesto.


 


14. Na vsak zaposlitveni razgovor prinesite kopijo svojega življenjepisa


Na vsak razgovor prinesite s seboj kopijo svojega življenjepisa. Če je spraševalec založil svoj izvod, boste s tem prihranili veliko časa ter potencialno zadrego bodočega delodajalca, s tem ko boste izvlekli svojo kopijo in mu jo izročili.


 


15. Ne skrbite, da bi zveneli preveč umetno


Nekateri kandidati so zaskrbljeni, da bodo, če bodo vadili svoje odgovore, potem na zaposlitvenem razgovoru zveneli narejeno. Naj vas ne skrbi, če ste dobro pripravljeni, boste zveneli artikulirano in samozavestno, ne pa narejeno.


 


16. Izkoristite vprašanje "Povejte mi kaj o sebi"


Mnogi spraševalci začnejo intervjuje s prošnjo, da se jim predstavite. Torej, kako bi se morali odzvati? Lahko začnete s tem, kje ste se rodil, kaj počnejo vaši starši, koliko bratov in sester, psov in mačk imate, kar ni napačno. Toda ali bi raje videli, da bi  vaš bodoči delodajalec v svojo beležko zapisal zakaj bi vas moralo podjetje najeti?


 


Razmislite o odgovoru na to vprašanje z nekaj takega: "Lahko bi vam povedal veliko stvari in če spregledam kar želite, mi prosim povejte. Ampak tri stvari, za katere menim, da so najpomembnejše, da jih poznate o meni so [vaše ključne kompetence, dosežki]. Če želite, jih lahko malo razširim." Kadroviki oz. druga oseba na zaposlitvenem odgovoru bo vedno rekla: "Seveda, kar nadaljujte." Nato rečete: "No, glede prve točke, [navedite svoj primer]. In ko sem delal za [podjetje], sem [dosežek]." Itd. Ta strategija vam omogoča, da se prvih 10-15 minut intervjuja osredotočite na vse vaše ključne kompetence in dosežke. Vprašanje "Povejte mi o kaj sebi" je zlata priložnost. Ne zamudite je!


 


17. Imejte samozavestno govorico telesa


Oblecite se primerno, vzpostavite očesni stik, trdno stisnite roko, imejte vzravnano držo, govorite jasno in ne nosite parfuma! Lahko se vam zgodi, da bodo zaposlitveni razgovor potekal v manjši pisarni ali sejni sobi, ki morda nima dobrega kroženja zraka. Verjetno si želite,  da je spraševalec pozoren na vaše delovne kvalifikacije – ne pa, da omedleva, ker nosite parfum Chanel št. 5, kandidat pred vami pa z vodico po britju, kar je ustvarilo neprijetno mešanico vonjav.


 


18. Bodite pripravljeni na zaposlitvene razgovore, ki temeljijo na vašem preteklem vedenju


Prvi korak je predvidevanje željenega vedenja, ki ga bo vodja zaposlovalnega postopka verjetno iskal. Drugi korak je identificirati vsaj en primer, kjer ste pokazali tako vedenje. Tretji korak je pripraviti zgodbo za vsakega od primerov. Eden od načinov je uporaba SAR (Situation-Action-Result) kot modela za zgodbo. Četrti korak je vaditi pripovedovanje zgodbe s pomočjo življenjepisa.


 


19. Pošljite zahvale


Po vsakem zaposlitvenem razgovoru napišite zahvalo ter jo pošljite na E-mail. Prilagodite jo na način, da se sklicujete na to, o čemer ste razpravljali na zaposlitvenem razgovoru, na primer: »Zelo me je navdušilo...« Svetujemo vam, da  zahvalo pošljete v 48 urah po intervjuju.


 


20. Ne obupajte!


Če zaposlitveni razgovor ni uspel najbolje, ne obupajte! Napišite sporočilo, pošljite E-pošto ali pokličite spraševalca in mu sporočite, da mislite, da niste uspešno pojasnili, zakaj bi bilo to delovno mesto pravo za vas. Ponovite, kaj lahko ponudite podjetju in povejte, da bi si želeli še ene možnosti. Če boste dobili ponudbo za delo je odvisno tako od podjetja, kot od vas. Ena je gotovo, če ne poskusite, so vaše možnosti nične.


 


Srečno!


 


Vir: Experis, Manpower

16.02.2024

HR Starter je spet tukaj - Postani del nove generacije nadobudnih HR-ovcev!

Na Manpower Slovenija v sodelovanju z organizacijo HR World Adria že četrto leto zapored organiziramo program HR Starter, ki je namenjen študentom dodiplomskih in magistrskih študijev katerekoli univerze. HR Starter je brezplačen spletni kadrovski tečaj, ki nadobudne mlade talente opremi z znanjem in veščinami, ki so potrebne za področje upravljanja s človeškimi viri.

12.02.2024

Od obupa do upa pri iskanju zaposlitve: Spremenite zavrnitev v priložnost

Verjetno ste že kdaj v svoji karieri dobili zavrnitev prijave na delovno mesto. Iskanje zaposlitve je lahko dolgotrajen in frustrirajoč proces, še posebej, če se soočate z zavrnitvijo in če večkrat zaporedoma prejmete odgovor »ne«, kar lahko resnično vpliva na vašo samozavest. Vendar pa obstaja veliko produktivnih načinov za reševanje problema zavrnitve pri iskanju zaposlitve. S pravo miselnostjo in strategijami lahko "ne” učinkovito spremenite v “da.”

24.01.2024

SATR H1 2024: Trendi gibanja plač in zaposlovanja za prvo polletje 2024

Manpower Slovenija že četrto leto zapored izvaja raziskavo “Trendi gibanja plač in zaposlovanja,” ki delodajalcem pomaga pri oblikovanju učinkovitih strategij in doseganju izjemne konkurenčnosti na trgu dela. Zadnje poročilo raziskave SATR H1 2024 vsebuje zanesljive in kakovostne podatke ter plačne in zaposlitvene napovedi za prvo polletje 2024.