Prijavi se

Deli

Nazaj na blog

SATR 2022 H2: Napoved gibanja plač in ugodnosti za drugo polletje 2022

Na Manpower Slovenija smo pripravili raziskavo o napovedi gibanja plač in ugodnosti v drugem polletju 2022. Raziskava je sicer del širše raziskave Manpower, v katero so poleg Slovenije vključene še Hrvaška, Srbija, Bolgarija ter Bosna in Hercegovina. Namen raziskave je raziskati odnos delodajalcev do plač in prejemkov zaposlenih v naslednjem polletju. Izsledki kažejo, da približno dve tretjini delodajalcev napovedujeta zvišanje plač. Največ podjetij, ki napovedujejo dvig ugodnosti, prihaja s področja informacijskih tehnologij in turizma.


Na vprašalnik so odgovarjali kadroviki in vodstveni kadri, ki prihajajo iz dejavnosti proizvodnje (36,7 %), informacijske tehnologije (14 %), trgovine na drobno in veleprodaje (12,7 %), storitvenega sektorja (10,7 %), bančništva, zavarovalništva in financ (4,7 %), avtomobilske industrije (3,3 %), gostinstva in turizma (3,3 %), transporta in logistike (2,7 %), gradbeništva (1,3 %) in drugih dejavnosti (9,3 %). 


 


Po podatkih iz raziskave, največji delež slovenskih delodajalcev (36 %) v raziskavi napoveduje, da se plače v drugem polletju 2022 ne bodo spremenile, 30,7 % jih napoveduje, da bodo plače zvišali za pet odstotkov, 26,7 % pa napoveduje dvig plač za od šest do deset odstotkov. 


 


Manjši delež, 3,33 % delodajalcev, napoveduje dvig plač za od 11 do 15 odstotkov, 2 % delodajalcev pa napovedujeta povišanje med 16 in 20 odstotki. Za več kot 21 odstotkov bo plače zvišalo 0,67 % delodajalcev, prav tako 0,67 % delodajalcev pa po drugi strani napoveduje znižanje plač za od šest do 10 odstotkov.   


Zvišanje plač v največji meri napovedujejo delodajalci na področjih informacijskih tehnologij in turizma. V turizmu napovedujejo zvišanje plač vsi delodajalci vključeni v raziskavo, v informacijskih tehnologijah pa bo plače zvišalo 90,5 odstotka podjetij. 


 


Poglavitni vzrok za dvig plač se skriva v zadrževanju zaposlenih. Podjetja, ki v največji meri napovedujejo dvig plač z namenom zadrževanja zaposlenih, prihajajo iz panoge informacijskih tehnologij, sledijo proizvodnja, storitvene dejavnosti ter turizem in gostinstvo. Največji delež podjetij, ki napoveduje zviševanje plač z namenom privabljanja zaposlenih, pa je v gradbeništvu


 


Panoge, v katerih največji delež delodajalcev ne predvideva spremembe plač, so avtomobilska industrija, transport in logistika, zdravstvo, farmacija in gradbeništvo. 


 


"Pomanjkanje kadra vpliva na uspešnost poslovanja, tako da se podjetja tega izziva lotevajo na različne načine. Občutno se je povečalo povpraševanje po tuji delovni sili in s tem pritisk na hitrost urejanja delovnih dovoljenj. Več pozornosti se namenja delovnim pogojem, ustvarjanju pozitivne klime v podjetjih ter notranjem izobraževanju oz. napredovanju," je pojasnila vodja kadrovskih storitev pri skupini Manpower, Nives Orešnik


  


Lepo se zahvaljujemo vsem sodelujočim podjetjem, ki soustvarjate raziskavo Trendi gibanja plač in ugodnosti za zaposlene.  


Naslednje poročilo o trendih gibanja plač in ugodnostih za zaposlene bo na voljo v januarju 2023, z napovedjo trendov za prvo polletje leta 2023. Vse vas, kadrovike in odločevalce, vabimo, da spremljate naša socialna omrežja in izpolnite vprašalnik o trendih gibanja plač in ugodnostih za H1 2023.  


Vsa sodelujoča podjetja dobijo na E-mail obsežno poročilo za Slovenijo in poročilo za J in JV Evropo. 


Celotno poročilo za drugo polletje leta 2022 pa lahko preberet na spodnji povezavi.

17.07.2023

SATR H2 2023: Trendi gibanja plač in zaposlovanja za drugo polletje 2023

Na trgu dela smo priča velikim strukturnim neskladjem med povpraševanjem in ponudbo ustreznega kadra. V številnih dejavnostih kritično primanjkuje delavcev, prav tako pa smo v zadnjih mesecih dosegli najnižje število brezposelnih v samostojni Sloveniji in eno najnižjih stopenj anketne brezposelnosti v EU. Ključnega pomena je, da delodajalci poznajo aktualno situacijo na trgu dela, saj jim omogoča ustrezno usklajevanje plačne politike in zaposlitvene strategije.

12.06.2023

Gradimo HR skupnost prihodnosti

Pretekli teden smo na Manpower Slovenija gostili dogodek "Gradimo HR skupnost prihodnosti: Meet-up za študente in podjetja," kamor smo povabili uspešne kadrovske strokovnjake in alumne programa HR Starter, ki so lahko prisluhnili poučnim in relevantnim temam iz HR področja. Dogodek je bil tako epilog letošnjega programa HR Starter, pri organizaciji katerega smo sodelovali že tretje leto. Deljenje znanja in dobrih praks je eden izmed ključni načinov, ki omogoča strokovno in osebno rast ter naprede, zato smo z dogodkom želeli omogočiti bolj osebno srečanje kadrovskih strokovnjakov in študentov, ki se lahko drug od drugega veliko naučijo.

31.05.2023

HR Starter: Mladi talenti oblikujejo prihodnost HR sveta že tretje leto zapored

Pri Manpower Slovenija smo v začetku maja že tretje leto zapored uspešno zaključili sodelovanje pri organizaciji programa HR Starter, ki ga izvaja organizacija HR World. Brezplačen spletni kadrovski tečaj HR Starter je namenjen študentom, mladim diplomantom in magistrom, cilj programa pa je opolnomočenje mladih talentov, da pridobijo potrebna znanja in veščine, ki jim bodo odprla vrata za delo na področju upravljanja s človeškimi viri.