Prijavi se

Deli

Nazaj na blog

SATR H2 2023: Trendi gibanja plač in zaposlovanja za drugo polletje 2023

Na trgu dela smo priča velikim strukturnim neskladjem med povpraševanjem in ponudbo ustreznega kadra. V številnih dejavnostih kritično primanjkuje delavcev, prav tako pa smo v zadnjih mesecih dosegli najnižje število brezposelnih v samostojni Sloveniji in eno najnižjih stopenj anketne brezposelnosti v EU. Ključnega pomena je, da delodajalci poznajo aktualno situacijo na trgu dela, saj jim omogoča ustrezno usklajevanje plačne politike in zaposlitvene strategije.

Manpower Slovenija tako že tretje leto zapored izvaja raziskavo “Trendi gibanja plač in zaposlovanja”, ki delodajalcem pomaga pri strateškem načrtovanju in boljšem pozicioniranju na trgu dela. Zadnje poročilo raziskave SATR H2 2023 vsebuje zanesljive in kakovostne podatke ter plačne in zaposlitvene napovedi za drugo polletje 2023.  


 


Izsledki kažejo, da se v primerjavi s prvim polletjem 2023 dvig plač umirja, saj približno tri četrtine (72.64 %) slovenskih delodajalcev ne načrtuje spremembe plač v H2 2023, medtem ko je za prvo polletje 2023 68.79 % delodajalcev načrtovalo spremembo plač. 


 


Na vprašalnik so odgovarjali kadroviki in vodstveni kadri različno velikih podjetij iz celotne Slovenije. Med panogami, v katerih delujejo sodelujoča podjetja, so proizvodnja, trgovina na drobno in veleprodaja, informacijske tehnologije, turizem in gostinstvo, transport in logistika, računovodske in HR storitve, telekomunikacije, elektronika, elektrotehnika, avtomobilska industrija, zdravstvo in farmacija, gradbeništvo, strojništvo, bančništvo, finance, zavarovalništvo, raziskave, mediji, marketinške in PR storitve, znanost in izobraževanje ter druge dejavnosti. 


 


Ključne ugotovitve za prvo polletje 2023:   • Za prvo polletje 2023 je zvišanje plač načrtovalo 65.65 % delodajalcev, dejanske spremembe beležijo, da je plače zvišalo 78.67 % delodajalcev.  

  • Od tistih delodajalcev, ki so zvišali bruto mesečne plače v prvi polovici leta 2023, je bil največji delež takih, ki so plače zvišali za od 6 do 10 % (55.93 %). Sledijo tisti, ki so dvignili plače za do 5 %, in sicer z 27.54 % deležem. 

  • Približno tri četrtine delodajalcev (73.39 %) je napovedalo, da bodo spremembe v plačah in ugodnostih v prvi polovici leta 2023 pogojene z visoko inflacijo. 

  • Neto napoved zaposlovanja za prvo polovico leta 2023 je bila optimistična in je znašala +54.49 %. Graf 1: Za koliko % so delodajalci povišali mesečne plače v H1 2023


 


Ključne ugotovitve za drugo polletje 2023:   • Za drugo polletje 2023 največji delež (14.53 %) tistih delodajalcev, ki bodo zvišali plače, načrtuje zvišanje plač do 5 %, medtem ko 11.15 % delodajalcev načrtuje zvišanje plač med 6 in 10 %. 

  • Približno tri četrtine slovenskih delodajalcev (72.64 %) v raziskavi napoveduje, da ne načrtujejo spremembe plač v drugem polletju 2023.  

  • Več kot dve tretjini delodajalcev (69.14 %) napoveduje, da bodo spremembe v plačah in ugodnostih v drugem polletju 2023 pogojene z zadrževanjem trenutnih zaposlenih. 

  • Povprečna stopnja fluktuacije zaposlenih v podjetjih v prvi polovici leta 2023 je bila 8,62 %. 

  • Neto napoved zaposlovanja za drugo polovico leta 2023 je optimistična in znaša +53.22 %.Graf 2: Kakšne spremembe pri mesečnih bruto plačah načrtujejo delodajalci v H2 2023


 


Celotno poročilo “Trendi gibanja plač in zaposlovanja, H2 2023” lahko naročite TUKAJ. 


 


Zahvaljujemo se vsem sodelujočim podjetjem, ki soustvarjate raziskavo “Trendi gibanja plač in zaposlovanja.” Naslednje poročilo o trendih gibanja plač in zaposlovanja bo na voljo v januarju 2024, z napovedjo trendov za prvo polletje leta 2024. Vse kadrovike in odločevalce vabimo, da spremljate naša socialna omrežja in izpolnite vprašalnik SATR H1 2024 v mesecu decembru. 

12.10.2023

Obvestilo Manpower Slovenija glede komunikacijskih prevar

Obveščamo vas o nedavnih ugotovljenih prevarah, ki se pojavljajo na različnih platformah za komunikacijo, kot so Viber, Telegram in WhatsApp.

12.06.2023

Gradimo HR skupnost prihodnosti

Pretekli teden smo na Manpower Slovenija gostili dogodek "Gradimo HR skupnost prihodnosti: Meet-up za študente in podjetja," kamor smo povabili uspešne kadrovske strokovnjake in alumne programa HR Starter, ki so lahko prisluhnili poučnim in relevantnim temam iz HR področja. Dogodek je bil tako epilog letošnjega programa HR Starter, pri organizaciji katerega smo sodelovali že tretje leto. Deljenje znanja in dobrih praks je eden izmed ključni načinov, ki omogoča strokovno in osebno rast ter naprede, zato smo z dogodkom želeli omogočiti bolj osebno srečanje kadrovskih strokovnjakov in študentov, ki se lahko drug od drugega veliko naučijo.

31.05.2023

HR Starter: Mladi talenti oblikujejo prihodnost HR sveta že tretje leto zapored

Pri Manpower Slovenija smo v začetku maja že tretje leto zapored uspešno zaključili sodelovanje pri organizaciji programa HR Starter, ki ga izvaja organizacija HR World. Brezplačen spletni kadrovski tečaj HR Starter je namenjen študentom, mladim diplomantom in magistrom, cilj programa pa je opolnomočenje mladih talentov, da pridobijo potrebna znanja in veščine, ki jim bodo odprla vrata za delo na področju upravljanja s človeškimi viri.