Prijavi se

Deli

Nazaj na blog

SATR H2 2023: Trendi gibanja plač in zaposlovanja za drugo polletje 2023

Na trgu dela smo priča velikim strukturnim neskladjem med povpraševanjem in ponudbo ustreznega kadra. V številnih dejavnostih kritično primanjkuje delavcev, prav tako pa smo v zadnjih mesecih dosegli najnižje število brezposelnih v samostojni Sloveniji in eno najnižjih stopenj anketne brezposelnosti v EU. Ključnega pomena je, da delodajalci poznajo aktualno situacijo na trgu dela, saj jim omogoča ustrezno usklajevanje plačne politike in zaposlitvene strategije.

Manpower Slovenija tako že tretje leto zapored izvaja raziskavo “Trendi gibanja plač in zaposlovanja”, ki delodajalcem pomaga pri strateškem načrtovanju in boljšem pozicioniranju na trgu dela. Zadnje poročilo raziskave SATR H2 2023 vsebuje zanesljive in kakovostne podatke ter plačne in zaposlitvene napovedi za drugo polletje 2023.  


 


Izsledki kažejo, da se v primerjavi s prvim polletjem 2023 dvig plač umirja, saj približno tri četrtine (72.64 %) slovenskih delodajalcev ne načrtuje spremembe plač v H2 2023, medtem ko je za prvo polletje 2023 68.79 % delodajalcev načrtovalo spremembo plač. 


 


Na vprašalnik so odgovarjali kadroviki in vodstveni kadri različno velikih podjetij iz celotne Slovenije. Med panogami, v katerih delujejo sodelujoča podjetja, so proizvodnja, trgovina na drobno in veleprodaja, informacijske tehnologije, turizem in gostinstvo, transport in logistika, računovodske in HR storitve, telekomunikacije, elektronika, elektrotehnika, avtomobilska industrija, zdravstvo in farmacija, gradbeništvo, strojništvo, bančništvo, finance, zavarovalništvo, raziskave, mediji, marketinške in PR storitve, znanost in izobraževanje ter druge dejavnosti. 


 


Ključne ugotovitve za prvo polletje 2023: 



  • Za prvo polletje 2023 je zvišanje plač načrtovalo 65.65 % delodajalcev, dejanske spremembe beležijo, da je plače zvišalo 78.67 % delodajalcev.  

  • Od tistih delodajalcev, ki so zvišali bruto mesečne plače v prvi polovici leta 2023, je bil največji delež takih, ki so plače zvišali za od 6 do 10 % (55.93 %). Sledijo tisti, ki so dvignili plače za do 5 %, in sicer z 27.54 % deležem. 

  • Približno tri četrtine delodajalcev (73.39 %) je napovedalo, da bodo spremembe v plačah in ugodnostih v prvi polovici leta 2023 pogojene z visoko inflacijo. 

  • Neto napoved zaposlovanja za prvo polovico leta 2023 je bila optimistična in je znašala +54.49 %. 



Graf 1: Za koliko % so delodajalci povišali mesečne plače v H1 2023


 


Ključne ugotovitve za drugo polletje 2023: 



  • Za drugo polletje 2023 največji delež (14.53 %) tistih delodajalcev, ki bodo zvišali plače, načrtuje zvišanje plač do 5 %, medtem ko 11.15 % delodajalcev načrtuje zvišanje plač med 6 in 10 %. 

  • Približno tri četrtine slovenskih delodajalcev (72.64 %) v raziskavi napoveduje, da ne načrtujejo spremembe plač v drugem polletju 2023.  

  • Več kot dve tretjini delodajalcev (69.14 %) napoveduje, da bodo spremembe v plačah in ugodnostih v drugem polletju 2023 pogojene z zadrževanjem trenutnih zaposlenih. 

  • Povprečna stopnja fluktuacije zaposlenih v podjetjih v prvi polovici leta 2023 je bila 8,62 %. 

  • Neto napoved zaposlovanja za drugo polovico leta 2023 je optimistična in znaša +53.22 %.



Graf 2: Kakšne spremembe pri mesečnih bruto plačah načrtujejo delodajalci v H2 2023


 


Celotno poročilo “Trendi gibanja plač in zaposlovanja, H2 2023” lahko naročite TUKAJ. 


 


Zahvaljujemo se vsem sodelujočim podjetjem, ki soustvarjate raziskavo “Trendi gibanja plač in zaposlovanja.” Naslednje poročilo o trendih gibanja plač in zaposlovanja bo na voljo v januarju 2024, z napovedjo trendov za prvo polletje leta 2024. Vse kadrovike in odločevalce vabimo, da spremljate naša socialna omrežja in izpolnite vprašalnik SATR H1 2024 v mesecu decembru. 

16.02.2024

HR Starter je spet tukaj - Postani del nove generacije nadobudnih HR-ovcev!

Na Manpower Slovenija v sodelovanju z organizacijo HR World Adria že četrto leto zapored organiziramo program HR Starter, ki je namenjen študentom dodiplomskih in magistrskih študijev katerekoli univerze. HR Starter je brezplačen spletni kadrovski tečaj, ki nadobudne mlade talente opremi z znanjem in veščinami, ki so potrebne za področje upravljanja s človeškimi viri.

12.02.2024

Od obupa do upa pri iskanju zaposlitve: Spremenite zavrnitev v priložnost

Verjetno ste že kdaj v svoji karieri dobili zavrnitev prijave na delovno mesto. Iskanje zaposlitve je lahko dolgotrajen in frustrirajoč proces, še posebej, če se soočate z zavrnitvijo in če večkrat zaporedoma prejmete odgovor »ne«, kar lahko resnično vpliva na vašo samozavest. Vendar pa obstaja veliko produktivnih načinov za reševanje problema zavrnitve pri iskanju zaposlitve. S pravo miselnostjo in strategijami lahko "ne” učinkovito spremenite v “da.”

24.01.2024

SATR H1 2024: Trendi gibanja plač in zaposlovanja za prvo polletje 2024

Manpower Slovenija že četrto leto zapored izvaja raziskavo “Trendi gibanja plač in zaposlovanja,” ki delodajalcem pomaga pri oblikovanju učinkovitih strategij in doseganju izjemne konkurenčnosti na trgu dela. Zadnje poročilo raziskave SATR H1 2024 vsebuje zanesljive in kakovostne podatke ter plačne in zaposlitvene napovedi za prvo polletje 2024.