Prijavi se

Deli

Nazaj na blog

Napovedi zaposlovanja v Sloveniji za Q3 se krepijo - največje pomanjkanje kadrov v zadnjih 15 letih

Slovenski delodajalci so previdno optimistični glede napovedi zaposlovanja – neto napoved zaposlovanja za Slovenijo znaša 9%. Največje pomanjaknje kadrov v zadnjih 15 letih.


Manpower globalna raziskava napovedi zaposlovanja je za tretje četrtletje v raziskavo vključila 45 000 delodajalcev iz 43 držav. Vsem udeležencem raziskave je bilo zastavljeno enako anketno vprašanje: “Kakšna je napoved zaposlovanja za vaše podjetje/enoto v naslednjih treh mesecih v primerjavi s tekočim četrtletjem?”


Anketni vprašalniki so bili izvedeni v izjemnih okoliščinah pandemije COVID-19. Ugotovitve raziskave za tretje četrtletje leta 2021 odražajo vpliv svetovne zdravstvene nujnosti in omejitev poslovanja v mnogih državah.


 


NAPOVED ZAPOSLOVANJA  –  SLOVENIJA


Rezultati Manpower raziskave napovedi zaposlovanja razkrivajo, da so slovenski delodajalci glede napovedi o zaposlovanju previdno optimistični ter napovedujejo 9% neto napoved zaposlovanja za tretji kvartal leta 2021, ki tako ostaja enaka kot v prejšnjem kvartalu (Q2). V primerjavi z istim obdobjem lani se je napoved izboljšala za 19%.


V Sloveniji delodajalci poročajo o previdno optimističnih namerah zaposlovanja za obdobje od julija do septembra z + 9% rastjo. 14% delodajalcev napoveduje zaposlovanje, 1% delodajalcev napoveduje odpuščanje,  78% napoveduje stabilno zaposlovanje, medtem ko jih je 7% neodločenih.


 


Panožni podatki


Podatki po panogah razkrivajo, da delodajalci v vseh desetih v raziskavo zajetih gospodarskih panogah v Sloveniji v prihajajočem četrtletju pričakujejo rast zaposlovanja. O najmočnejših zaposlitvenih namerah poročajo delodajalci v gradbeni panogineto napoved zaposlovanja znaša +21 %, sledi proizvodnja s +15%. Zanesljive so tudi napovedi zaposlovanja delodajalcev v panogi poslovne in finančne storitve saj poročajo o neto napovedi zaposlovanja, ki znaša +10 %, delodajalci v panogi trgovina pa poročajo o neto napovedi zaposlovanja +15 %. Za druge storitve se napoveduje neto zaposlovanje +12% ter drugo proizvodnjo +9%.


 


Primerjava po regijah


O najbolj optimističnih napovedih glede zaposlovanja poročajo iz osrednjeslovenske regije  +16%, sledi severovzhodna Slovenija +12% ter jugozahodna regija +10%. Za jugovzhodno regijo so napovedi najmanj optimistične +9%


 


Izzivi z iskanjem veščin, znanj in ustreznih kadrov


Digitalizacija in tehnološki napredek zahtevata pravo mero tehničnih in mehkih veščin, kar se odraža v velikem pomanjkanju ustreznih kadrov na globalni ravni kakor tudi v Sloveniji. V 80% zaposlovalcev v Sloveniji poroča o izzivih z iskanjem novih zaposlenih, kar je 17% več kot v lanskem letu ter 40% več kot v letu 2019.


O največjem pomanjkanju zaposlenih za zasedbo delovnih mest poročajo na področju logistike/operative, proizvodnje, dela s strankami,  dela s podatki/informacijske tehnologije in na področju prodaje in marketinga.


 


SVETOVNE NAPOVEDI ZAPOSLOVANJA


Delodajalci napovedujejo povečanje zaposlovanja od julija do septembra  v 42 od 43 držav in teritorijev, ki jih je anketiral Manpower za obdobje, medtem ko enako mero zaposlovanja napovedujejo v eni od držav.


V primerjavi z drugim četrtletjem leta 2021 delodajalci poročajo o okrepljenih načrtih zaposlovanja v letu 2021 v 31 od 43 v  državah in teritorijih, zmanjšanje zaposlovanja v 8, medtem ko v 4 ne napovedujejo spremembe v zaposlovanju. Če primerjamo rezultate z letom prej, so zaposlovalci v  42 od 43 državah napovedali poveča zaposlovanja ter v eni državi oz. teritoriju brez povečanja zaposlovanja.


 



NAPOVED ZAPOSLOVANJA – EMEA


V Evropi, Bližnjem vzhodu in Afriki (EMEA) je bilo v raziskavi  Manpower Employment Outlook Survey anketiranih več kot 17,000 delodajalcev. Zaposlovalci v vseh 26 državah EMEA napovedujejo večje zaposlovanje v naslednjih treh mesecih v primerjavi s prejšnjim obdobjem.


Vse tri največje države Evropske unije v koledarskem letu 2021 od julija do septembra poročajo o povečanju zaposlovanja, gledano kvartalno in letno. V Nemčiji napovedujejo +11% neto napoved zaposlovanja, v Veliki Britaniji +8 neto napoved zaposlovanja ter v Franciji 9% neto napoved zaposlovanja.


Najbolj se bo, če pogledamo celotno EMEA regijo in napovedi zaposlovalcev, zaposlovalo v Grčiji +15%, na Irskem +15% in pri naših sosedih, na Hrvaškem +14%. S tem, da grški delodajalci napovedujejo hitri skok zaradi zaposlovanja v gradbeništvu, poslovnih ter finančnih storitvah ter proizvodnji.  Na Irskem so napovedi najbolj optimistične od leta 2007 zaradi zaposlovanja v farmaciji in gradbeništvu. Na Hrvaškem bodo največ zaposlovali v turizmu in gostinstvu +35% in gradbeništvu +18%.


 


16.02.2024

HR Starter je spet tukaj - Postani del nove generacije nadobudnih HR-ovcev!

Na Manpower Slovenija v sodelovanju z organizacijo HR World Adria že četrto leto zapored organiziramo program HR Starter, ki je namenjen študentom dodiplomskih in magistrskih študijev katerekoli univerze. HR Starter je brezplačen spletni kadrovski tečaj, ki nadobudne mlade talente opremi z znanjem in veščinami, ki so potrebne za področje upravljanja s človeškimi viri.

12.02.2024

Od obupa do upa pri iskanju zaposlitve: Spremenite zavrnitev v priložnost

Verjetno ste že kdaj v svoji karieri dobili zavrnitev prijave na delovno mesto. Iskanje zaposlitve je lahko dolgotrajen in frustrirajoč proces, še posebej, če se soočate z zavrnitvijo in če večkrat zaporedoma prejmete odgovor »ne«, kar lahko resnično vpliva na vašo samozavest. Vendar pa obstaja veliko produktivnih načinov za reševanje problema zavrnitve pri iskanju zaposlitve. S pravo miselnostjo in strategijami lahko "ne” učinkovito spremenite v “da.”

24.01.2024

SATR H1 2024: Trendi gibanja plač in zaposlovanja za prvo polletje 2024

Manpower Slovenija že četrto leto zapored izvaja raziskavo “Trendi gibanja plač in zaposlovanja,” ki delodajalcem pomaga pri oblikovanju učinkovitih strategij in doseganju izjemne konkurenčnosti na trgu dela. Zadnje poročilo raziskave SATR H1 2024 vsebuje zanesljive in kakovostne podatke ter plačne in zaposlitvene napovedi za prvo polletje 2024.