Evropski delodajalci napovedujejo razcvet novih delovnih mest za 2021, Q4
Back

Evropski delodajalci napovedujejo razcvet novih delovnih mest

Optimizem pri zaposlovanju je večji kot pred začetkom pandemije z delodajalci, ki v vseh 43 države poročajo močnejših napovedih o zaposlovanju iz leta v leto. "To okrevanje je drugačno od vseh že videnih, saj so se napovedi okrepile veliko hitreje kot v prejšnji ekonomski krizi." Jonas Prizing,
Predsednik in izvršni direktor Manpower.

V 41 od 43 državah in teritorijih, ki so bili del raziskave Manpower, delodajalci pričakujejo zvišanje zaposlovanja, medtem ko delodajalci v 2 državah pričakujejo zmanjšanje zaposlovanja.

V primerjavi s tretjim četrtletjem leta 2021, delodajalci poročajo o okrepljenih načrtih zaposlovanja v letu 2021 v 31 od 43 držav in teritorijih, zmanjšanje zaposlovanja v 10, medtem ko v 2 ne napovedujejo spremembe v zaposlovanju. V primerjavi s kvartalom Q4 leta 2020, ko je bila pandemija COVID-19 v polnem razmahu po večini sveta, delodajalci v vseh 43 državah in teritorijih pričakujejo okrepljene namere zaposlovanja. Za kvartal Q4 najbolj okrepljeno zaposlovanje napovedujejo delodajalci v Združenih državah, Indiji, Kanadi, na Nizozemskem, Mehiki in Franciji. Medtem ko najšibkejše zaposlovanje napovedujejo delodajalci v Panami, Južni Afriki, Singapurju, na Hrvaškem in v Argentini.

V 25 od 26 držav Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike (EMEA) delodajalci pričakujejo večjo mero zaposlovanja v prihodnjih treh mesecih. Izjema je Južna Afrika, kjer delodajalci napovedujejo malce manjšo mero zaposlovanja.

V primerjavi s predhodnim četrtletjem, delodajalci poročajo o okrepljenih načrtih zaposlovanja v 20 EMEA državah, zmanjšanje zaposlovanja v 5, v vseh 26 državah pa poročajo o okrepljenem zaposlovanju v primerjavi z lanskim letom v tem času. Najbolj okrepljeno zaposlovanje napovedujejo delodajalci na Nizozemskem, v Franciji, Irski, Španiji in Veliki Britaniji, medtem ko najšibkejše zaposlovanje v EMEA regiji napovedujejo delodajalci v Južni Afriki, na Hrvaškem, v Švici in na Madžarskem. 

 

NAPOVED ZAPOSLOVANJA SLOVENIJA

Slovenski delodajalci napovedujejo umirjeno zaposlovanje. Neto napoved znaša 14% za četrti kvartal, kar je za 1% več kot v Q3 tega leta, ko je neto zaposlovanje napovedalo 13% delodajalcev. Če primerjamo napoved z istim obdobjem lani, je ta bolj optimistična, skupno za 14%.

 

NAPOVED ZAPOSLOVANJA EMEA

V Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki (EMEA) je bilo v raziskavi Manpower o napovedi zaposlovanja za četrto četrtletje za leto 2021, anketiranih več kot 20,700 delodajalcev. V 25 državah EMEA se v naslednjih treh mesecih pričakuje okrepljeno zaposlovanje, medtem ko je v 1 državi napovedan upad zaposlovanja. V 12 od 26 držav, delodajalci poročajo o svojih najmočnejših nacionalnih napovedih od kar so vključeni v raziskavo, vključno z Belgijo, Francijo, Nemčijo, Italijo, Nizozemsko, Španijo in Veliko Britanijo.

V največjih gospodarstvih v euro območjih, so se namere zaposlovanja po pandemiji COVID-19 močno okrepile, med njimi najbolj opazno v Franciji, kjer delodajalci napovedujejo večje število delovnih mest v vseh sedmih sektorjih v industriji in po vseh petih regijah najmočnejša, od začetka raziskave leta 2003. Francoski delodajalci pričakujejo najmočnejše zaposlovanje v proizvodnih sektorjih. V Nemčiji delodajalci v naslednjih treh mesecih napovedujejo veliko aktivnosti na trgu in optimistično zaposlovanje v restavracijah in turizmu ter zaposlovanje v proizvodnji in trgovinah na drobno ter debelo. V petih od sedmih sektorjev in štirih od osmih regij, so napovedi zaposlovanja najmočnejše od začetka ankete v letu 2003.

Delodajalci v Italiji pričakujejo solidno rast plač in poročajo o najmočnejših obetih zaposlovanja v vseh sedmih industrijskih sektorjih in vseh štirih regijah v zadnjem četrtletju leta 2021, od začetka raziskave, leta 2003. Največ bodo zaposlovali v restavracijah, hotelih, finančnem in storitvenem sektorju ter v proizvodnji. Medtem pa v Španiji napoved za prihodnje četrtletje odraža velike načrte zaposlovanja. Delodajalci v španskih restavracijah, hotelih v gradbeništvu in proizvodnji poročajo o razcvetu trga dela in o svojih najmočnejših načrtih zaposlovanja od začetka raziskave pred 18 leti.

Tudi delodajalci v Veliki Britaniji pričakujejo rekordno zaposlovanje, in poročajo o svoji najmočnejši napovedi zaposlovanja od začetka analize pred več kot 13 leti. 

O optimističnih načrtih zaposlovanja poročajo v Veliki Britaniji delodajalci v finančnih in poslovnih storitvah, telekomunikacijah in komunalnih storitvah ter v prometu in komunikacijskem sektorju, pri čemer najbolj okrepljeno regionalno zaposlovanje pričakujejo v Londonu in East Midlands.

Delodajalci na Nizozemskem pričakujejo najmočnejše zaposlovanje v celotni regiji EMEA v prihajajočem četrtletju, ki bo delno podprto z zaposlovanjem v sektorju proizvodnje, drugih storitev ter financ in poslovnih storitev. Medtem v Belgiji delodajalci poročajo o dobrih možnostih zaposlovanja, pri čemer pričakujejo povečanje zaposlovanja v vseh šestih industrijskih sektorjih, predvsem v sektorju financ in poslovnih storitev ter v trgovinah na debelo in drobno.

Na Norveškem delodajalci pričakujejo aktiven delovni trg, z zaposlovanjem v vseh sedmih industrijskih sektorjih, največ pa bodo dinamično zaposlovali v različnih sektorjih v proizvodnji in gradbeništvu. Švedski delodajalci ravno tako pričakujejo porast delovnih mest v vseh sedmih industrijskih sektorjih, vključno s sektorjem restavracij in hotelov, kjer delodajalci pričakujejo visoko zaposlovanje.

Na Poljskem delodajalci poročajo o dobrih namerah zaposlovanja v naslednjih treh mesecih. Z nenehnim izboljševanjem; kvartal za kvartalom, leto za letom, so poljski obeti zaposlovanja najmočnejši v zadnjih dveh letih, kar odraža optimistično zaposlovanje v vseh sedmih industrijskih sektorjih. Največ zaposlovanja na Poljskem predvidevajo v gradbeništvu in proizvodnji.

 

DELODAJALCI POROČAJO, DA NE NAJDEJO ZAPOSLENIH Z USTREZNIMI VEŠČINAMI IN ZNANJEM 

69% delodajalcev v svetovnem merilu poroča, da ne najde zaposlenih z veščinami in znanjem. Številke ostajajo tako na isti ravni kot v prejšnjem kvartalu in so najvišje v zadnjih 15 letih. 

O največjem pomanjkanju zaposlenih za zasedbo delovnih mest poročajo na področju proizvodnje (71% delodajalcev), poslovnih storitvah – zavarovalnih storitvah, finančnih storitvah, nepremičninskih storitvah (72% delodajalcev), transportu in logistiki, komunikacijskih storitvah ter javnih storitvah (69%), sledi gradbeništvo, agrikultura, ribištvo (68% delodajalcev) ter druge storitve (68% delodajalcev). 

Naslednja Manpower napoved zaposlovanja bo 14. decembra 2021, z napovedjo zaposlovanja za prvo četrtletje leta 2022.

*Komentarji temeljijo na sezonsko prilagojenih podatkih, kjer so ti na voljo. Podatki za Hrvaško niso sezonsko prilagojeni.

 

Prenesite se poročilo tukaj: 

MEOS Global Report 2021 Q4 MPG_MEOS_Q4_2021_Global_Report.pdf

Druge novice

Bosqar Invest

Leadership Shifts and New Advisory Board to Position Workplace for Future Success

• BOSQAR INVEST is announcing a leadership transition in its HR vertical, Workplace.
• Aleksandar Hangimana is stepping down as CEO of…
Življenjepis, CV

Kako napisati življenjepis za dober prvi vtis?

Pisanje življenjepisa je ena najpomembnejših nalog, ki jo boste opravili v procesu iskanja zaposlitve. Kljub temu, da danes obstaja veliko načinov,…
Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah

Katere spremembe prinaša novi zakon za optimizacijo administrativnih postopkov?

Novi "Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah (ZUOPUE)" prinaša pomembne spremembe, ki bodo vplivale na…
loading-gif