Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah
Back

Katere spremembe prinaša novi zakon za optimizacijo administrativnih postopkov?

Novi Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah (ZUOPUE) prinaša pomembne spremembe, ki bodo vplivale na delovanje administrativnih postopkov v Sloveniji. Namen zakona je zmanjšanje administrativnih bremen in povečanje učinkovitosti upravnih postopkov, kar bo pripomoglo k hitrejšemu in bolj učinkovitemu delovanju upravnih enot. 

 

Ključne spremembe: 

  • Zmanjšanje administrativnih bremen in hitrejše reševanje upravnih zadev 

Novi zakon prinaša ukrepe za zmanjšanje administrativnih bremen, kar bo omogočilo hitrejšo obravnavo upravnih zadev in posledično povečanje zadovoljstva uporabnikov storitev. 

  • Odprava krajevne pristojnosti pri izdajanju bivalnih in delovnih dovoljenj tujcem 

Ena izmed ključnih sprememb je odprava krajevne pristojnosti, kar pomeni, da bodo lahko upravne enote po celotni Sloveniji izdajale bivalna in delovna dovoljenja tujcem, ne glede na njihov kraj bivanja. 

  • Omogočanje enakomerne razporeditve reševanja tujih zadev na upravnih enotah 

Zakon omogoča bolj enakomerno razporeditev reševanja tujih zadev med upravnimi enotami, kar bo prispevalo k hitrejši obravnavi vlog in zmanjšanju čakalnih dob. 

  • Poenostavitev zaposlovanja tujcev 

Zakon poenostavlja postopke za zaposlovanje tujcev, kar bo pomagalo podjetjem, da hitreje pridobijo potrebne kadre z ustreznimi znanji in izkušnjami. 

S poenostavitvijo postopkov za zaposlovanje tujcev in zmanjšanjem administrativnih bremen bo novi zakon prispeval k povečanju konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. 

Podjetja bodo lahko hitreje in lažje pridobila potrebne delavce, tujci pa bodo hitreje in enostavneje pridobili bivalna in delovna dovoljenja, kar bo olajšalo njihovo vključitev v delovno okolje v Sloveniji. Spremembe bodo prispevale k večji učinkovitosti administrativnih postopkov, kar bo pozitivno vplivalo na gospodarsko rast in privabljanje tujih investicij. 

 

Mednarodna mobilnost z Manpower Slovenija 

V Manpower Slovenija razumemo, da je na globalnem trgu iskanje pravih talentov ključnega pomena. Z našimi storitvami mednarodne mobilnosti premagujemo lokalne omejitve in zagotavljamo dostop do širokega nabora tujih kandidatov.  

Zakaj izbrati naše storitve IMT?  

  • Ekipe za mednarodno mobilnost Manpower SEE: Lokalne ekipe rekruterjev v državah interesa nam omogočajo oseben pristop in vsakodnevni stik s širokim naborom kandidatov.  

  • Celovit paket storitev: Iskanje in selekcijo prilagodimo vašim potrebam, uredimo vso potrebno dokumentacijo in delovna dovoljenja za zaposlitev tujca ter zagotovimo nemoten proces tako za delodajalce kot za kandidate. Na ta način se vi lahko osredotočite na svoje poslovanje.  

  • Brezhiben proces zaposlovanja in podpore kandidatov ob prihodu: Ker poglobljeno razumemo birokratske in kulturne posebnosti, lahko kandidatom nudimo strokovno znanje in podporo pri pravnem in kulturnem navigiranju.  

Ker želimo, da je sodelovanje z našimi naročniki kar se da enostavno in hitro, poteka večina koordinacije iz Slovenije. To vam mogoča “one-point of contact” pri vseh vprašanjih povezanih z iskanjem v tujini ter izvedbo administrativnih postopkov zaposlovanja.

Novi ZUOPUE prinaša številne izboljšave, ki bodo olajšale in pospešile administrativne postopke. Te spremembe bodo koristile tako podjetjem kot tujcem, prispevale pa bodo tudi k večji konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Ta ureditev se bo uporabljala za vse vloge, ki so na pristojno upravno enoto že vložene oziroma bodo vložene do vključno 30. septembra 2024. 

Za več informacij ali pomoč pri postopkih mednarodne mobilnosti nas kontaktirajte na [email protected] in z veseljem vam bomo pomagali. 

Druge novice

Bosqar Invest

Leadership Shifts and New Advisory Board to Position Workplace for Future Success

• BOSQAR INVEST is announcing a leadership transition in its HR vertical, Workplace.
• Aleksandar Hangimana is stepping down as CEO of…
Življenjepis, CV

Kako napisati življenjepis za dober prvi vtis?

Pisanje življenjepisa je ena najpomembnejših nalog, ki jo boste opravili v procesu iskanja zaposlitve. Kljub temu, da danes obstaja veliko načinov,…
SATR H2 2024, Trendi gibanja plač in zaposlovanja

Slovenski delodajalci optimistični glede zaposlovanja v H2 2024

Raziskava SATR za drugo polovico leta 2024 razkriva, da imajo slovenski delodajalci, v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta, manj…
loading-gif