Napovedi zaposlovanja v Sloveniji za Q3 se krepijo - največje pomanjkanje kadrov v zadnjih 15 letih
Back

Največje pomanjkanje kadrov v zadnjih 15 letih - Napoved zaposlovanja

Manpower globalna raziskava napovedi zaposlovanja je za tretje četrtletje v raziskavo vključila 45 000 delodajalcev iz 43 držav. Vsem udeležencem raziskave je bilo zastavljeno enako anketno vprašanje: “Kakšna je napoved zaposlovanja za vaše podjetje/enoto v naslednjih treh mesecih v primerjavi s tekočim četrtletjem?”

Anketni vprašalniki so bili izvedeni v izjemnih okoliščinah pandemije COVID-19. Ugotovitve raziskave za tretje četrtletje leta 2021 odražajo vpliv svetovne zdravstvene nujnosti in omejitev poslovanja v mnogih državah.

NAPOVED ZAPOSLOVANJA – SLOVENIJA

Rezultati Manpower raziskave napovedi zaposlovanja razkrivajo, da so slovenski delodajalci glede napovedi o zaposlovanju previdno optimistični ter napovedujejo 9% neto napoved zaposlovanja za tretji kvartal leta 2021, ki tako ostaja enaka kot v prejšnjem kvartalu (Q2). V primerjavi z istim obdobjem lani se je napoved izboljšala za 19%.

V Sloveniji delodajalci poročajo o previdno optimističnih namerah zaposlovanja za obdobje od julija do septembra z + 9% rastjo. 14% delodajalcev napoveduje zaposlovanje, 1% delodajalcev napoveduje odpuščanje, 78% napoveduje stabilno zaposlovanje, medtem ko jih je 7% neodločenih.

Panožni podatki

Podatki po panogah razkrivajo, da delodajalci v vseh desetih v raziskavo zajetih gospodarskih panogah v Sloveniji v prihajajočem četrtletju pričakujejo rast zaposlovanja. O najmočnejših zaposlitvenih namerah poročajo delodajalci v gradbeni panogi – neto napoved zaposlovanja znaša +21 %, sledi proizvodnja s +15%. Zanesljive so tudi napovedi zaposlovanja delodajalcev v panogi poslovne in finančne storitve saj poročajo o neto napovedi zaposlovanja, ki znaša +10 %, delodajalci v panogi trgovina pa poročajo o neto napovedi zaposlovanja +15 %. Za druge storitve se napoveduje neto zaposlovanje +12% ter drugo proizvodnjo +9%.

Primerjava po regijah

O najbolj optimističnih napovedih glede zaposlovanja poročajo iz osrednjeslovenske regije +16%, sledi severovzhodna Slovenija +12% ter jugozahodna regija +10%. Za jugovzhodno regijo so napovedi najmanj optimistične +9%

Izzivi z iskanjem veščin, znanj in ustreznih kadrov

Digitalizacija in tehnološki napredek zahtevata pravo mero tehničnih in mehkih veščin, kar se odraža v velikem pomanjkanju ustreznih kadrov na globalni ravni kakor tudi v Sloveniji. V 80% zaposlovalcev v Sloveniji poroča o izzivih z iskanjem novih zaposlenih, kar je 17% več kot v lanskem letu ter 40% več kot v letu 2019.

O največjem pomanjkanju zaposlenih za zasedbo delovnih mest poročajo na področju logistike/operative, proizvodnje, dela s strankami, dela s podatki/informacijske tehnologije in na področju prodaje in marketinga.

SVETOVNE NAPOVEDI ZAPOSLOVANJA

Delodajalci napovedujejo povečanje zaposlovanja od julija do septembra v 42 od 43 držav in teritorijev, ki jih je anketiral Manpower za obdobje, medtem ko enako mero zaposlovanja napovedujejo v eni od držav.

V primerjavi z drugim četrtletjem leta 2021 delodajalci poročajo o okrepljenih načrtih zaposlovanja v letu 2021 v 31 od 43 v državah in teritorijih, zmanjšanje zaposlovanja v 8, medtem ko v 4 ne napovedujejo spremembe v zaposlovanju. Če primerjamo rezultate z letom prej, so zaposlovalci v 42 od 43 državah napovedali poveča zaposlovanja ter v eni državi oz. teritoriju brez povečanja zaposlovanja.


NAPOVED ZAPOSLOVANJA – EMEA

V Evropi, Bližnjem vzhodu in Afriki (EMEA) je bilo v raziskavi Manpower Employment Outlook Survey anketiranih več kot 17,000 delodajalcev. Zaposlovalci v vseh 26 državah EMEA napovedujejo večje zaposlovanje v naslednjih treh mesecih v primerjavi s prejšnjim obdobjem.

Vse tri največje države Evropske unije v koledarskem letu 2021 od julija do septembra poročajo o povečanju zaposlovanja, gledano kvartalno in letno. V Nemčiji napovedujejo +11% neto napoved zaposlovanja, v Veliki Britaniji +8 neto napoved zaposlovanja ter v Franciji 9% neto napoved zaposlovanja.

Najbolj se bo, če pogledamo celotno EMEA regijo in napovedi zaposlovalcev, zaposlovalo v Grčiji +15%, na Irskem +15% in pri naših sosedih, na Hrvaškem +14%. S tem, da grški delodajalci napovedujejo hitri skok zaradi zaposlovanja v gradbeništvu, poslovnih ter finančnih storitvah ter proizvodnji. Na Irskem so napovedi najbolj optimistične od leta 2007 zaradi zaposlovanja v farmaciji in gradbeništvu. Na Hrvaškem bodo največ zaposlovali v turizmu in gostinstvu +35% in gradbeništvu +18%.

Druge novice

Bosqar Invest

Leadership Shifts and New Advisory Board to Position Workplace for Future Success

• BOSQAR INVEST is announcing a leadership transition in its HR vertical, Workplace.
• Aleksandar Hangimana is stepping down as CEO of…
Življenjepis, CV

Kako napisati življenjepis za dober prvi vtis?

Pisanje življenjepisa je ena najpomembnejših nalog, ki jo boste opravili v procesu iskanja zaposlitve. Kljub temu, da danes obstaja veliko načinov,…
Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah

Katere spremembe prinaša novi zakon za optimizacijo administrativnih postopkov?

Novi "Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah (ZUOPUE)" prinaša pomembne spremembe, ki bodo vplivale na…
loading-gif